Stevia raffinage

Het bioraffinage proces van NewFoss is sinds 2014 samen met Universiteit Wageningen (ACRRES) doorontwikkeld voor de winning van stevia zoetstof uit de stevia plant.
Deze natuurlijke zoetstoffen uit stevia zijn steviolglycosides en rebaudiosides. Deze stoffen zijn erg zoet, ongeveer 300 keer zoeter dan suiker. Maar het mooie is, ze geven geen calorieën af aan het lichaam en worden daarom gezien als calorieloze suikervervanger. Grootste nadeel van stevia is de dropachige bijsmaak, die door de meeste mensen als vervelend ervaren wordt. Al heel veel onderzoek heeft zich gericht op het verminderen van deze bijsmaak, maar het is nog steeds niet goed gelukt.
Momenteel wordt stevia zoetstof geïmporteerd uit voornamelijk China en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dit gebeurt echter niet biologisch en traceerbaar en met een hoge temperatuur energie intensief productieproces.
Meerdere jaren van onderzoek hebben aangetoond dat het NewFoss proces de werkzame stoffen effectief en efficiënt uit de stevia plant kan winnen bij een veel lager energieverbruik en zonder gebruik te maken van chemicaliën. En het mooie is, het vermindert ook de bijsmaak sterk!

Onderzoek in BTC lab

In 2018 zijn in het BTC Lab van het BioTreatCenter in Venlo opschalingsonderzoek uitgevoerd op pilot schaal. We staan nu aan de vooravond om met partners in de stevia sector de eerste commerciële installaties te ontwikkelen. Daarnaast wordt de business van de gehele keten en het verdienmodel verder uitgewerkt met key partners Stevia1931 en Lommerse Breeding.

Freshly harvested stevia leafs

BTC pilot plant

Crude stevia extract