door Hannelore Smitz

OUD-HEVERLEE / VAALBEEK- Het oude boswachtershuis naast de Kapel van Steenbergen aan de Zoete Waters wordt omgebouwd tot streekhuis en kantoren van Regionaal Landschap Dijleland. Bij de broodnodige renovatie zal er voor het eerst in ons land gebruikgemaakt worden van gras als isolatie, een pilootproject dat Natuurpunt over heel Vlaanderen wil uitrollen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat eigenaar is van het boswachterhuis De Fonteyn gaf de woning recent in concessie aan Regionaal Landschap Dijleland, en dat voor de komende vijftien jaar. Het Regionaal Landschap zal de woning en aanpalende schuur grondig renoveren en dan inrichten als streekhuis met kantoren, een infopunt en vergaderlocaties. Het streekhuis krijgt de naam Huize Dijleland.

Opmerkelijk is dat het Regionaal Landschap Dijleland ervoor kiest om het dak te isoleren met isolatiematten op basis van gras. Dat is een innovatief product dat uitgewerkt wordt in het kader van het Europese Interregproject GrasGoed. Binnen GrasGoed onderzoeken het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt samen met natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen uit Vlaanderen en Nederland hoe van grasmaaisel uit natuurgebieden hoogwaardige producten kunnen gemaakt worden. “Natuurpunt maait heel wat gras, en veel daarvan is omwille van het moment waarop het gemaaid wordt, niet geschikt als dierenvoeder. Daarom zijn ze nu op zoek hoe ze het op een duurzame manier kunnen verwerken”, klinkt het bij Liesbet De Keersmaecker van het ANB.

Fabriek bouwen

Ze vonden het antwoord bij het Zwitserse bedrijf Gramitherm. Dat startte zo’n tien jaar geleden onderzoek naar het gebruik van gras voor isolatie. Sinds een paar jaar is er een rendabel product op de markt. Eind deze week zou dat bedrijf een contract tekenen voor een eerste fabriek in België – in de buurt van Namen – waar Natuurpunt dan mee zou gaan samenwerken en gras leveren. “In België wordt momenteel nog heel vaak gebruikgemaakt van glaswol”, zegt bedrijfsleider Christian Roggeman. “Er zijn ook al wel biologische alternatieven van hout. Maar voor hout moet je nog bomen kappen. Gras is duurzamer, speelt meer in op de nood aan circulaire economie en isoleert ook beter tegen hitte.”

Tegen vuur

De grasisolatie is voor wie eraan twijfelt overigens ook bestand tegen vuur, en mensen met een allergie aan gras zullen er ook geen last van hebben. En zelfs muizen – die toch vaak in de buurt van isolatie nesten – hebben er niets aan, want het gras is niet meer eetbaar en de isolatiematten zijn te stevig om te gebruiken voor de bouw van een nest.

Met de eerste renovatie van de woning in Oud-Heverlee willen ANB, Natuurpunt en Dijledal de grasisolatie testen. De boswachterswoning is zo de eerste in België met dergelijke isolatie. Op termijn is het de bedoeling dat ze maaigras uit heel Vlaanderen gaan verzamelen om te laten verwerken in isolatiematten.

BRON: Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190114_04102579