NewFoss uit Uden gaat op het Bio Treat Center in Venlo stevia raffineren. Het bedrijf stelt dat het een manier heeft gevonden om de dropachtige bijsmaak van de plant te vermijden.

NewFoss heeft inmiddels een naam opgebouwd met haar proces om gras te raffineren en uiteen te leggen in vezels en andere componenten zoals eiwit. Deze methode kan het ook inzetten voor andere grondstoffen, zoals stevia.

NewFoss-directeur Geert van Boekel: Stevia wordt nu voornamelijk in China en Zuid-Amerika geteeld. Het probleem is dat de teelt niet altijd op een duurzame manier plaatsvindt. Bovendien is de dropachtige bijsmaak van stevia vaak een sta-in-de-weg bij applicaties in food (frisdranken etc.). Wij hebben, gebaseerd op onze inzichten in grasraffinage, een manier gevonden om stevia zodanig te raffineren dat de bijsmaak niet optreedt. We kunnen dit kunstje uitvoeren op labschaal. Op het BTC willen we dit opschalen naar een 1000 kiloschaal. Samen met onder andere Wageningen UR en Maastricht University kijken we ook naar andere werkzame stoffen van de plant, onder meer voor de farmacie. Bij voorkeur willen we, als de opschaling succesvol is, samen gaan werken met lokale leveranciers. De stevia-plant kan in dit klimaat gedijen. Deze hoeft dus niet per se onder glas.’

Artikel uit Agro&Chemie: www.agro-chemie

1 antwoord
  1. Piet te Velde
    Piet te Velde zegt:

    Heel interessant! Dit is een reactie uit Zimbabwe. Als Rural Development Consultant doe ik onderzoek naar gewassen die door kleinschalige irrigatie boeren in Matabeleland verbouwd kunnen worden voor de markt, naast gewassen voor eigen gebruik. Een van die gewassen is Stevia. We zijn momenteel stevia planten aan het vermeerderen middels stekken en we hebben geconcludeerd dat het klimaat geschikt is voor Stevia. We vragen ons nu af of er mogelijk een export markt is voor gedroogde Stevia bladeren.

Trackbacks & Pingbacks

Reacties zijn gesloten.