Aftrap Bio Treat Center in Venlo

Read here the English version: https://www.brightlands.com/brightlands-campus-greenport-venlo/bio-treat-center-settles-brightlands-campus-greenport-venlo

Op Brightlands Campus Greenport Venlo is op 30 maart 2017 de aftrap gegeven voor de bouw van het Bio Treat Center (BTC). Het BTC – een initiatief van vijf ondernemingen en de Provincie Limburg – is een innovatiecentrum waar onderzoek wordt gedaan in de sfeer van bioraffinage en opwaardering van agrarische reststromen. Daarmee vult het BTC het gat tussen ruwe biomassa en het materials-onderzoek op Chemelot. De gedeputeerden Twan Beurskens (Economie en Kennisinfrastructuur) en Hubert Mackus (Landbouw) en de burgemeester van Venlo Antoin Scholten gaven vanmorgen met de betrokken ondernemers het startsein voor de bouw van het lab.

Campus groeit verder
“Het is belangrijk dat ondernemers investeren op de campus”, zegt gedeputeerde Beurskens in een reactie. “De campus groeit op deze manier steeds verder. Als een mycelium van paddenstoelen; een netwerk dat zich verder vertakt en dat voor een gezond bodemleven zorgt.” Ook gedeputeerde Mackus is verheugd over het BTC. “Dit is een belangrijk lab op de campus om innovaties in de agribusiness aan te jagen. Er is steeds meer vraag naar groene grondstoffen, die fossiele grondstoffen vervangen.”

Bio Treat Center
Het BTC is een (half) open innovatie centrum voor de bewerking en verwerking van biomassa en reststromen uit de agro-food industrie tot halffabrikaten en producten voor de biobased economy. Vanuit de biobased en circulaire economie is steeds meer vraag naar groene grondstoffen die fossiele grondstoffen vervangen. Het BTC richt zich met name op de eerste voorbewerkingsstap die nodig is om deze grondstoffen voor industriële verwerking geschikt te maken. Het BTC vestigt zich op de Brightlands Campus in het Waterpaviljoen met een oppervlakte van 700 m2. Daar worden diverse installaties en machines geplaatst waarvan leden en partners gebruik kunnen maken. De kosten van investering en exploitatie bedragen de eerste 4 jaar ruim € 5 miljoen.

Ervaren initiatiefnemers
De initiatiefnemers hebben hun sporen met biomassa al verdiend. Het gaat om Hofmans in Horst, Grassa in Eersel, Eco-Makelaar in Venray, Newfoss in Uden en Ingenia in Eindhoven. “De biobased economy vraagt om voorbewerkte biomassa”, zegt Sjang Emons, eigenaar van Hofmans. “Wij zijn de voornaamste logistieke partner in de champignonindustrie. Van de 800.000 ton biomassa die vrijkomt uit die sector, nemen wij het leeuwendeel voor onze rekening. We zijn met onze up-cycling en scheidingstechnieken in staat meerwaarde toe te voegen voor de primaire sector. Voor ons smaakt dat naar meer en is het BTC een logische stap om deze ontwikkelingen door te blijven zetten.” De fundamenten van het BTC beslaan drie pijlers: projecten, faciliteiten en educatie. BTC verwacht circa twintig bedrijven te kunnen huisvesten; het staat open voor start-ups, MKB bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Directeur Geert van Boekel van NewFoss: “We beleveren momenteel de papierindustrie al met een volledig biobased vezel uit gras waarmee onder andere eierdoosjes worden gemaakt. Voor ons zijn de mogelijkheden voor biobased grondstoffen nog lang niet uitgeput. In het BTC pakken wij in de hoogste versnelling door naar meer en nieuwe groene grondstoffen.”

Brightlands Campus Greenport Venlo
Op Brightlands Campus Greenport Venlo draait alles om gezonde voeding. Vernieuwers uit bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs werken samen aan innovaties op het gebied van gezonde voeding, kweken en telen, alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen. De campus bevindt zich in een regio waar de agrifood business behoort tot de meest productieve, duurzame en winstgevende ter wereld; waar food innovatie in het DNA van de ondernemers zit. Het campusterrein is volop in ontwikkeling: naast de aanwezige R&D-faciliteiten in en om de Villa Flora en de Innovatoren, vestigen zich de komende maanden diverse ondernemers en realiseert de Universiteit Maastricht diverse laboratoriumfaciliteiten. Natuurlijk zijn er nauwe verbindingen met de andere Limburgse Brightlands campussen, die samen staan voor een innovatieregio waar onderzoekers en ondernemers de grote uitdagingen op het gebied van materialen, gezondheid en voeding aangaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *